Davide Cassini 2019 © All Right Reserved

PALLIATIVE PAVILION

YEAR / 2010 / 2012

CLIENT / Wiener Krankenanstaltenverbund

STUDIO / SHARE architects

TIPOLOGY / Hospital

LOCATION / Vienna / Austria

SIZE / 2.000 sqm

WORKSTAGE / Invited competition, 1st Prize / All workstages

ROLE IN THE PROJECT / Executive design, Construction details

CONSULTANT / M&E: DI. Samek / LANDSCAPE: yesdesign

COOPERATION / RWS

PHOTO CREDITS Rupert Steiner

 

Palliative Pavilion Wilhelminenspital in Vienna, Austria has been nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2013.

The site of the new building, between pavilion 23 in the east and the pavilion 22 in the west, has a substantial amount of conifer and deciduous trees. The design focused on keeping as many as possible of the existing tree population.
33 of the existing 44 trees have been kept.

© SHARE ARCHITECTS